Het ongemak van de Smartphone


Mijn telefoon staat altijd op stil-niet trillen, ja ik weet het... ik ben "vreemd" Als je mij wilt bereiken stuur je maar een WhatsApp of e-mail, maar liever heb ik gewoon een Skype bericht.

Ik bepaal zelf wanneer ik reageer op een email op WhatsApp bericht... Ja dan kan bij mij wel eens een uurtje of 2 duren.

Dat levert wel eens frustratie op als mijn vrouw mij met spoed nodig heeft (of iets uit de koelkast te halen of zoiets).

Ik las op www.Tweaker.net:

Een van de kenmerken van smartphonegebruik is dat het een taak is die onze aandacht opeist, meer dan bijvoorbeeld het luisteren naar muziek. Het is daarom ook niet verstandig om een smartphone in het verkeer te gebruiken. Een dergelijk probleem speelt niet als we verder niets doen wat onze aandacht nodig heeft. Vrijwel niemand zal de trein missen doordat hij te veel in beslag wordt genomen door het Grote Grappige Plaatjes-topic op GoT op zijn telefoon.

Toch kan er iets gebeuren; je kunt de werking van je geheugen onderbreken. Daar wijst althans een klein experiment van een paar jaar geleden op. Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Oxford lieten veertien oudere proefpersonen een kort verhaal lezen met de opdracht zoveel mogelijk details te onthouden. De helft van de proefpersonen ging daarna tien minuten een spel spelen, de andere helft mocht tien minuten zitten nadenken over wat ze maar wilden. Het bleek dat de proefpersonen die zelf mochten nadenken, na een halfuur en ook een week later meer details hadden onthouden.

Nu is een experiment van deze grootte nauwelijks meer dan een vage aanwijzing, maar het ondersteunt wel de theorie dat onze hersenen 'loze' tijd gebruiken om dingen op te slaan in het geheugen. Het lijkt alsof ons brein een computer is die alle bestanden gaat indexeren als er even geen cpu-cycles hoeven te worden ingezet voor andere taken.

Hetzelfde geldt voor het vinden van oplossingen van problemen. Het lijkt erop dat mensen beter worden in het vinden van oplossingen als ze even iets anders hebben gedaan dat weinig van hun concentratie vereist. Dat veronderstellen onderzoekers van de universiteit van Californië in de VS en de universiteit van Leipzig in Duitsland na hun onderzoek met 135 proefpersonen.

Zij verdeelden de proefpersonen in groepen en gaven hun enkele opgaven. Een groep moest een taak doen die veel concentratie vereiste, een tweede groep moest een taak doen die weinig concentratie vereiste en de derde groep mocht rusten. Wat bleek? De groep die een taak deed die weinig concentratie vereiste, loste de opgaven vervolgens veel beter op. Dat bleek alleen te gelden voor opgaven die ze al hadden gezien; nieuwe opgaven deden ze niet beter dan de andere proefpersonen.

Als ik dit dan lees, dan is dat dus een bevestiging voor waar ik mij al veel langer aan irriteer. Op de werkvloer heb je geen smartphone nodig, leuk om even in je lunchpauze of in de trein je sociaal media bij te werken. Bij sommige collega's zag ik iedere 5 min berichten binnenkomen van vrouwen of vriendinnen. WTF ? Waar moet je dan bij het avondeten dan nog over praten als je elkaar al moet WhatsAppen als je even naar het toilet loopt overdag.

De mobiele telefoon is een pretpark van entertainment dat altijd open is. Maar als je altijd in een pretpark leeft.... wat moet dan je volgende stap worden?

Facebook notification zou je overdag gewoon uit moeten kunnen schakelen, groep WhatsApp idem.... Die heb je overdag echt niet elke 3 min nodig. En je partner zie je 's avonds weer gewoon dus de gesprekken over de kids en de rest van de familie kunnen echt wel wachten tot het avondeten.

Ik weet het... ik ben een azijnzeiker maar ik ben niet van plan hier iets aan te doen. Dus als je me nodig hebt... Skype me maar gewoon als mijn status op "groen" staat: a.smit@z23ict.nl

#Smartphone #Jahijkanuit #nophoneatwork #zondertelefoonbeterprestaties #smartphoneverbod

Uitgelichte berichten
Recente berichten